Vi som äger Margits kiosk heter Malin och Joakim. Vi tog över kiosken våren 2017.

25 juli 2020 publicerade Hallandsposten en artikel av Emelie Nordh, här är den:

Malin Nordström förverkligade barndomsdröm – tog över Margits kiosk i Haverdal

När andra tar ledigt gör Malin Nordström och hennes familj tvärtom. För fjärde året ägnar hon semestern åt att driva Margits kiosk i Haverdal – orten som varit hennes sommarparadis sedan barnsben.

Startskottet för sommaren har gått i Haverdal. I alla fall för Malin Nordström och Joakim Lacking som häromveckan slog upp luckan till ortens anrika kiosk.

– På den här platsen har kiosken legat sedan 1954. På den tiden var det Margit (Fällgren) som drev den. Men egentligen går anorna tillbaka till 1920-talet, säger Malin Nordström och fortsätter:

– Jag säger att det här är Sveriges äldsta sommarkiosk till någon hävdar motsatsen.

Klassisk sommarkiosk i Haverdal

Hon tog över Margits tillsammans med en sommargranne 2017. Inför årets säsong valde kompanjonen dock att kliva av och nu kör Malin i stället vidare med hjälp av familj och ett gediget antal extraanställda ungdomar.

– Det har varit en barndomsdröm, jag har ju varit här på somrarna hela livet och själv handlat här, säger Malin om beslutet att bli kioskägare.

För hennes del började det hela med att en släkting berättade att kiosken var till salu. Den tidigare innehavaren var på jakt efter köpare som ville driva verksamheten vidare i samma anda, vilket stämde överens med de nya ägarnas vision.

Malin berättar att något som funnits hos Margits så länge hon kan minnas – och som aldrig kan tas bort – är ”pek-godis”, det vill säga lösgodis som personalen plockar efter att kunden pekat ut vad den vill ha.
– Det är nog lite kioskens signum. Och glass förstås.

Har utökat med mat

Några nyheter har det dock blivit med de nya ägarna, som bland annat utökat med mat. I år har menyn dessutom blivit ännu längre.
– Drömmen är att det här ska bli ett vattenhål dit man kan gå för att ta en bit att äta eller något att dricka medan barnen kanske tar en glass eller köper en liten godispåse. Inte som en restaurang, det är en mycket större insats, säger Malin.

Joakim Lacking, som basar i köket, instämmer.
– Det ska vara enkelt, inte så ”krussidulligt”.

När det inte är sommar bor paret i Stockholm där de sysslar med helt annat än kioskverksamhet. Joakim jobbar i byggbranschen och Malin med HR (human resource).

Byter karriär mitt i året

För att hålla igång sommarverksamheten krävs att de offrar en hel del ledig tid.
– Vi viger all vår semester åt det här, berättar Joakim Lacking.

– När barnen var små fick man lägga semestern omlott så de inte skulle behöva gå på fritids. Nu får man lägga semestern omlott för att någon hela tiden måste ta hand om Margits, säger Malin och fortsätter:
– En del byter karriär mitt i livet, vi byter karriär mitt i året.

Joakim Lacking och Malin Nordström beskriver kunderna i Margits kiosk som otroligt trevliga. ”Det är därför det går bra att göra det här hela sommaren,” säger de.

I Margits-konceptet ingår även en mindre kiosk nere vid stranden. Man ska också utreda om det går att ha en liten kioskvagn på stranden.

Malin berättar att hon har många planer på hur verksamheten kan utvecklas. Att lägga av finns inte på kartan.
– Tanken är att fortsätta med det här hela livet.